Ma 2023. december 3. vasárnap van.

Szertár – Szoftverek

Ezen az oldalon néhányolyan szoftver ajánlással találkozhatunk, amelyekkel saját kísérleteket szimulálhatunk, illetve méréseket végezhetünk.

 

TRACKER

 

A Tracker egy videoanalizáló, modellező program. Saját videofelvételeinket analizálhatjuk: különböző mozgások részletes kinematikai elemzésére nyílik lehetőség. Az emelt szintű érettségi kötelező kelléke.

 

Letöltés>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUDACITY

 

Hanganalizálásra és időmérésre (is) használható szoftver. Az emelt szintű érettségi kötelező kelléke.

 

Letöltés>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALGODOO

 

 

Tanárok és diákok számára ingyenesen letölthető és alkalmazható program. Az Algodoo mozgások szimulációjára alkalmas program, amely segítségével számos egyszerű, tananyagban szereplő mozgást szimulálhatunk. A szimulált testek elemekből állíthatók össze a képernyőn. a program a felrajzolt elemekhez anyagi tulajdonságokat, tömeg, rugalmasság, felületi súrlódás rendel. A program néhány egyszerű erőtörvényt ismer ( nehézségi erő, súrlódás, kényszererők, rugóerő). A program elindításakor a számítógép lépésről lépésre megoldja a test mozgásegyenletét és ennek eredményeként a képernyőn megjeleníti a mozgást. A program kívánságra kirajzolja az egyes elemekre ható erőket, felrajzolja a mozgást jellemző grafikonokat, Az adatok a grafikonról leolvashatók. A program játékos használata már az általános iskolában ajánlható. Középiskolában különösen alkalmas a kreativitás fejlesztésére, leszimulált példatári feladatok ellenőrzésére, de a különböző paraméterek szerepének beható vizsgálatára is. Magyar nyelvű változata a FIZIKA nevű program a Mozaik kiadó gondozásában érhető el.

 

Letöltés>>

 

 

LabCamera

 

 

A LabCamera szoftver számítógéphez csatlakoztatott webkamera segítségével 6 különböző in situ mérőfunkcióval rendelkezik. Ezek közül különösen a "Kinematika", a "Mikroszkóp" és a "Univerzális Logger" program használható eredményesen a fizika tanítása során. A Kinematika program a kamera előtt síkban mozgó testeket színük alapján felismeri és követi, majd kívánságra felrajzolja a mozgás kinematikai grafikonjait. Hosszúság-kalibráció után a kvantitatív mérésként használható. Akár tanári bemutatóra, akár diákok által végzett csoportos vagy egyéni kísérletezésre alkalmas. A program előre elkészített jelenségbemutató videót is az élő kísérletekhez hasonlóan képes kiértékelni, azaz felrajzolni a videóra vett mozgás grafikonjait. A program egyszerű kísérletek esetén már az általános iskolában is használható.

A Mikroszkóp funkció a manuálisan kezelhető kamera esetén a lencse kitekerésével látványosan nagyított képet ad közeli, kis méretű objektumokról. A program előzetes kalibrálás után hosszúság, terület, szög mérésére képes. A in-situ megfigyeléseken túl a programmal kész fotókon is végezhetők mérések. Általános iskolában és középiskolában egyaránt használható.

Az Univerzális Logger funkció a kamera elé helyezett analóg mérőeszközök (pl folyadékos hőmérő, mutatós -műszer, illetve számkijelzésű mérőeszközök adatainak digtalizálására használható. A digitalizát adatok ezután fájlban kimenthetők és matematikai programokkal kiértékelhetők. A program középiskolás szinten és a fölött mérőkísérletekben használható. A program további funkciói hasznos játékos kísérletezést tesznek lehetővé. A Mozaik kiadó gondozásában elérhető alkalmazás.

 

LabCamera elérhetőség>>




Kezdőlap | Tananyagok | Érettségi | Fizikatanári | Diákmunkák | Videotár | Szertár | Galéria | Versenyek | Apor matematika | Apor fizika | Apor kémia
weboldal tervezés: IRQ